ORÍGENS DEL CORPUS

El Corpus Christi és una festa d’origen catòlic que es va celebrar a Barcelona per primer cop el 1320 i que consisteix en la veneració pública de l’eucaristia tot exaltant la doctrina del cos de Crist.

L’acte més important d’aquesta festivitat era la processó, la qual estava formada per una representació de tots els estaments de la societat del moment que desfilaven al davant de la custòdia, receptacle on es guarda l’hòstia consagrada.
Una part de la processó era la que estava integrada per els entremesos, que no deixaven de ser representacions senzilles de diferents passatges de les sagrades escriptures i que tenien un caràcter alliçonador per a la població. Molts d’aquests entremesos eren antigues tradicions paganes i pre-cristianes que es van integrar a la processó per tal de normalitzar-les i cristianitzar-les, tradicions que hem heretat avui i que integren part de la majoria de cercaviles de cultura popular d’arreu: balls de diables, bestiari, gegants, ball de bastons, ball de cercolets...

Les processons de corpus passaven, i encara passen en algunes poblacions, per carrers engalanats amb motius florals a base d’enramades o catifes florals que s’anaven desfent conforme avançava la comitiva.